Η επεξεργασία και τυποποίηση μελιού αποτελεί το πιο καθοριστικό στάδιο, ώστε το μέλι να προωθηθεί στην αγορά, ενώ παράλληλα διατηρεί τα θρεπτικά του στοιχεία αναλλοίωτα με το πέρασμα του χρόνου.


Καθώς το μέλι είναι ένα προϊόν προς μακροχρόνια κατανάλωση, είναι εξαιρετικά σημαντικό η τυποποίηση και η συσκευασία του να γίνει με τρόπο που εγγυάται ότι το χρώμα, η γεύση και η υφή του δεν θα αλλοιωθούν λόγω της επαφής του με το οξυγόνο, τη ζέστη και την υγρασία.


Η συσκευασία και τυποποίηση μελιού, όμως, δεν έχουν μόνο το όφελος της διασφάλισης της ποιότητάς του, αλλά είναι και ο μοναδικός τρόπος, για να κυκλοφορήσει αυτό στην αγορά νόμιμα και να προωθηθεί στον καταναλωτή με ασφάλεια.

Επεξεργασία και Τυποποίηση Μελιού EMMETRON
Νομοθεσία για τυποποίηση μελιού EMMETRON

Νομοθεσία για τυποποίηση μελιού

Η νομοθεσία για την τυποποίηση μελιού αποτελείται από την ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/110/ΕΚ, όπως αυτή ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με την Απόφαση 68/2002 του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου.

Η απόφαση αυτή ορίζει συγκεκριμένες κατηγορίες μελιού, όπως το μέλι ανθέων, το μέλι μελιτώματος, το μέλι κηρήθρας κλπ, ενώ παράλληλα καθορίζει παραμέτρους που πρέπει να τηρούνται κατά την επεξεργασία μελιού, όπως η υγρασία, η ηλεκτρική αγωγιμότητα, η περιεκτικότητα σε ελεύθερα οξέα και ο δείκτης διάστασης.

Αναφορικά με τη νομοθεσία για ετικέτα μελιού και τι πρέπει αυτή να αναγράφει, οι υποχρεωτικές ενδείξεις στην επισήμανση μελιού είναι οι εξής:

  • Ονομασία του προϊόντος με τη λέξη «μέλι» να αναγράφεται υποχρεωτικά.
  • Επωνυμία και διεύθυνση του παραγωγού
  • Καθαρό βάρος σε γραμμάρια ή κιλά
  • Ημερομηνία λήξης
  • Χώρα προέλευσης
  • Αριθμός παρτίδας

Επιπλέον, απαιτείται άδεια τυποποίησης μελιού, με την οποία η μονάδα τυποποίησης πρέπει να έχει ΚΑΔ για τυποποίηση μελιού, να λάβει άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας σύμφωνα με τη διαδικασία αδειοδότησης του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Διαδικασία για τη συσκευασία μελιού

Η διαδικασία για τη συσκευασία και τυποποίηση μελιού ξεκινάει από την εμφιάλωσή του, η οποία πραγματοποιείται με αυτόματα ή ημιαυτόματα μηχανήματα που εγγυώνται τη μέγιστη διασφάλιση ποιότητας σε κάθε στάδιο.

Το τυποποιητήριο μελιού διαθέτει ζυγιστικά, ογκομετρικά και γεμιστικά μηχανήματα για παχύρρευστα, τα οποία συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους και δημιουργούν το τελικό αποτέλεσμα που φτάνει στα ράφια των καταστημάτων και στον τελικό καταναλωτή.

Τα στάδια για τη συσκευασία μελιού είναι τα εξής:

  1. Βασικό στάδιο στην τυποποίηση μελιού είναι η επιλογή του κατάλληλου περιέκτη. Στο μέλι η συσκευασία παίζει σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση των συστατικών του, ώστε να αποφευχθεί η έκθεσή του στο φως και η αλλοίωσή του λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Οι συσκευασίες μελιού είναι γυάλινες (στρογγυλές ή τετράγωνες), πλαστικές ή μεταλλικές.
  2. Το γεμιστικό μελιού γεμίζει το προβλεπόμενο δοχείο, συνεργαζόμενο με δοσομετρικό μελιού, το οποίο είναι είτε ογκομετρκό είτε ζυγιστικό. Έτσι, υπολογίζεται με ακρίβεια η δόση για κάθε δοχείο τόσο ως προς τον όγκο όσο και ως προς το βάρος.
  3. Η συσκευασία του μελιού ολοκληρώνεται με το κλείσιμό της, με κλειστικά μηχανήματα, όπως τα βιδωτικά και τα πωματιστικά ανάλογα με το είδος του καπακιού που επιθυμεί ο παραγωγός. Πρόκειται για μια επιλογή όχι μόνο αισθητικής φύσης, ανάλογα και με το σχήμα και το είδος του περιέκτη, αλλά και λειτουργικής φύσης, κυρίως όταν υπάρχουν ειδικές συνθήκες μεταφοράς, όπου η στεγανότητα είναι πρωταρχικό μέλημα.
  4. Ακολουθεί η σήμανση, η οποία γίνεται από τις ετικετέζες. Η ετικετέζα έχει την δυνατότητα να επικολλήσει 1 ή 2 ετικέτες, μπρος πίσω ή μία μεγάλη περιμετρική wrap around.
Διαδικασία για τη συσκευασία μελιού EMMETRON

Επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού για τυποποιητήριο μελιού

Το να επιλέξετε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την επιχείρησή σας είναι ένας από τους κρισιμότερους παράγοντες για την ποιότητα και την προώθηση του προϊόντος. Και αυτό επειδή το ποια μηχανήματα θα χρησιμοποιείτε, επηρεάζει καθοριστικά τη λειτουργία της επιχείρησης και το τελικό κόστος της τυποποίησης μελιού.

Όταν πρόκειται για μικρή μονάδα τυποποίησης, τότε ενδείκνυται ημιαυτόματος εξοπλισμός που θα περιλαμβάνει γεμιστικά μηχανήματα για παχύρρευστα και ετικετέζα.

Από την άλλη, αν μιλάμε για μεγαλύτερη μονάδα με περισσότερους τόνους ημερησίως, τότε ενδείκνυται εξοπλισμός με αυτόματη γραμμή συσκευασίας, η οποία διευκολύνει σημαντικά κάθε εργασία, επιταχύνει τη διαδικασία και εγγυάται τον ποιοτικό έλεγχο.

Δείτε όλες τις επιλογές που έχετε για επεξεργασία και τυποποίηση μελιού από την Emmetron και επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας βοηθήσουμε, ώστε να επιλέξετε το μηχάνημα που θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες της επιχείρησής σας, με έμφαση στην ποιότητα, την υψηλή λειτουργικότητα και την ανθεκτικότητα.