Συμβουλές

Φιλτράρισμα ελαιόλαδου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για άριστη ποιότητα και γεύση

Το φιλτράρισμα και η διήθηση ελαιόλαδου αποτελούν βασικές διαδικασίες που μπορούν να αναβαθμίσουν την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Σε αυτή τη διαδικασία, η επιλογή των κατάλληλων φίλτρων είναι κομβικής σημασίας, για να εξασφαλίσετε ελαιόλαδο με εξαιρετική γεύση και αντοχή στον χρόνο.
Ας δούμε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πώς γίνεται η διήθηση του ελαιόλαδου και ποια φίλτρα είναι τα καλύτερα για φιλτράρισμα ελαιόλαδου που εγγυώνται την υψηλότερη ποιότητα στην παραγωγή σας.

Τι είναι το φιλτράρισμα και η διήθηση ελαιόλαδου;

Το φιλτράρισμα και η διήθηση είναι κρίσιμες διαδικασίες στην παραγωγή ελαιόλαδου που στοχεύουν στην απομάκρυνση ανεπιθύμητων σωματιδίων, όπως υπολείμματα από τον καρπό της ελιάς και ιζήματα.
Το φιλτράρισμα γίνεται με τη χρήση ειδικών φίλτρων που συγκρατούν αυτά τα σωματίδια, ενώ η διήθηση περιλαμβάνει φυσική καθίζηση ή χρήση σύγχρονων τεχνικών, όπως τα φίλτρα κενού και οι πλάκες φιλτραρίσματος.
Οι διαδικασίες αυτές βελτιώνουν τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια ζωής του ελαιόλαδου. Αν και, εκτός από το φιλτραρισμένο ελαιόλαδο, υπάρχει και η επιλογή του αφιλτράριστου, το πρώτο αποτελεί αναμφισβήτητα την καλύτερη επιλογή για τους καταναλωτές τόσο σε επίπεδο γεύσης όσο και διατροφικής αξίας.

φιλτραρισμα Emmetron

Γιατί είναι σημαντικό το φιλτράρισμα ελαιόλαδου;

Το φιλτράρισμα παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ποιότητας του ελαιόλαδου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, αφαιρούνται μικροσκοπικά σωματίδια και ακαθαρσίες, καθιστώντας το ελαιόλαδο πιο καθαρό και διαυγές.
Επιπλέον, το φιλτραρισμένο ελαιόλαδο έχει απαλή γεύση, που παραμένει αναλλοίωτη και δεν επηρεάζεται από άλλους παράγοντες που οδηγούν στην οξείδωση. Άλλωστε, η οξείδωση είναι γνωστό ότι επηρεάζει όχι μόνο τη γεύση και την οσμή του προϊόντος, αλλά και τη διάρκεια ζωής του.
Έτσι, το φιλτραρισμένο ελαιόλαδο φτάνει στον καταναλωτή φρέσκο και διατηρημένο σε άψογη κατάσταση, ενώ βεβαίως αποθηκεύεται άφοβα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με το αφιλτράριστο.

Μη φιλτραρισμένο vs Φιλτραρισμένο ελαιόλαδο

Το φιλτραρισμένο και το μη φιλτραρισμένο ελαιόλαδο έχουν διαφορές τόσο ως προς τη σύνθεση όσο και ως προς την εμπειρία που προσφέρουν στον καταναλωτή. Το φιλτραρισμένο ελαιόλαδο είναι πιο καθαρό και ομοιογενές, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και σταθερή γεύση.
Αντιθέτως, το μη φιλτραρισμένο ελαιόλαδο διατηρεί περισσότερα φυσικά θρεπτικά συστατικά και μια πιο έντονη γεύση, αλλά είναι πιο επιρρεπές σε αλλοίωση λόγω των υπολειμμάτων που περιέχει. Έτσι, λόγω της οξείδωσης μπορεί πολύ γρήγορα να αλλοιωθεί αυτή η γεύση και τελικά το ελαιόλαδο να έχει πολύ κατώτερη ποιότητα σε σχέση με φιλτραρισμένο.
Η επιλογή μεταξύ φιλτραρισμένου και μη φιλτραρισμένου ελαιολάδου εξαρτάται από τις λειτουργικές και γευστικές ανάγκες του καταναλωτή. Το φιλτραρισμένο προτιμάται για καθημερινή χρήση και μακροχρόνια αποθήκευση συνήθως σε μεγάλες συσκευασίες. Από την άλλη, το μη φιλτραρισμένο προτιμάται από όσους επιθυμούν μια ακατέργαστη και χωρίς παρεμβάσεις εμπειρία γεύσης. Όμως, θα πρέπει να αποθηκεύεται σε μικρές συσκευασίες, ώστε να καταναλώνεται γρήγορα, προτού αλλοιωθεί. Δείτε περισσότερα για την συσκευασία ελαιολάδου.

Φίλτρα χαρτιού ελαιόλαδου EMMETRON Systems

Διαδικασία φιλτραρίσματος: Πώς λειτουργεί;

Η διαδικασία φιλτραρίσματος ελαιόλαδου περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές, που μπορούν να εφαρμοστούν ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα και την τεχνολογική υποδομή του παραγωγού.
Στην απλούστερη μορφή της, η φυσική καθίζηση επιτρέπει στα σωματίδια να κατακαθίσουν στον πυθμένα του δοχείου. Πιο σύγχρονες τεχνικές περιλαμβάνουν μηχανές φιλτραρίσματος ελαιόλαδου που απομακρύνουν τα μικροσωματίδια και φίλτρα πλακών ελαιόλαδου που προσφέρουν υψηλό επίπεδο καθαρισμού του προϊόντος.
Όσο πιο σύγχρονη και αξιόπιστη είναι η μέθοδος που ακολουθείται, τόσο πιο γρήγορα και απρόσκοπτα ολοκληρώνεται η διαδικασία, απομακρύνοντας ακόμα και τα πιο μικροσκοπικά σωματίδια, εξασφαλίζοντας ένα ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας.

Τα καλύτερα προϊόντα φιλτραρίσματος ελαιολάδου

Για την παραγωγή ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα προϊόντα φιλτραρίσματος. Στην Emmetron Systems θα βρείτε ποικιλία φίλτρων, όπως φίλτρα πλακών ελαιόλαδου για τη διαύγαση και το φιλτράρισμα του προϊόντος και μηχανή φιλτραρίσματος για τη διήθηση του λαδιού, που μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη.

Τα προϊόντα μας είναι σχεδιασμένα για να εξασφαλίζουν τη μέγιστη ποιότητα και αξιοπιστία, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική απομάκρυνση των ανεπιθύμητων σωματιδίων και την παράταση της διάρκειας ζωής του ελαιόλαδου.