Το ελαιόλαδο είναι από τα πιο αγαπημένα προϊόντα των Ελλήνων και χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα φαγητά και τα γλυκά, αλλά έχει και άλλες χρήσεις, όπως φαρμακευτικές και καλλυντικές. Είναι ένα πολύτιμο προϊόν, το οποίο όμως ταυτόχρονα είναι και ευπαθές. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν το διαλέγουμε, έτσι ώστε να γνωρίζουμε αν η παραγωγή και η συσκευασία του ελαιόλαδου έχουν γίνει με τρόπο που να εξασφαλίζει τη διατήρηση αναλλοίωτων των θρεπτικών του συστατικών. Όταν, λοιπόν, αγοράζουμε ελαιόλαδο, αυτά είναι τα βασικότερα σημεία που πρέπει να προσέξουμε.
Συσκευασία ελαιόλαδου: Ποια Επιλογή Εγγυάται Καλύτερη Διατήρηση του Ελαιόλαδου;
Για τη συσκευασία ελαιόλαδου επιλέγονται είτε γυάλινα μπουκάλια είτε πλαστικά δοχεία Pet. Κάθε είδος συσκευασίας έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που σχετίζονται με τη χρήση που θα του κάνετε και το μέρος όπου θα το αποθηκεύσετε. Τα γυάλινα μπουκάλια είναι εξαιρετικά, αν αποθηκεύσετε το ελαιόλαδο σε σκοτεινό μέρος, αφού εκεί μπορεί να διατηρηθεί αναλλοίωτο για έξι μήνες, σε αντίθεση με τα πλαστικά μπουκάλια που το διατηρούν για μόλις τρεις μήνες. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι σε συνθήκες έκθεσης στο φως τα πλαστικά μπουκάλια είναι καλύτερα σε σχέση με τα γυάλινα, αφού προστατεύουν πιο αποτελεσματικά το λάδι.
Δείτε περισσότερα σχετικά με την συσκευασία και τυποποίηση ελαιολάδου
Χρώμα: Ο Οδηγός για την Ποιότητα του Ελαιολάδου
Ακόμα και στο τυποποιημένο ελαιόλαδο του σούπερ μάρκετ καλό είναι να δίνετε σημασία σε κάποια χαρακτηριστικά του, για να καταλάβετε αν είναι καλής ποιότητας. Η γεύση και η μυρωδιά δεν είναι φυσικά κάτι που μπορείτε να τεστάρετε, όμως το χρώμα φαίνεται, όταν το λάδι είναι σε γυάλινο διαφανές μπουκάλι. Το φρέσκο, καλής ποιότητας ελαιόλαδο έχει ένα έντονο, πηχτό πρασινωπό ή χρυσοκίτρινο χρώμα με μια απαλή θαμπάδα (όχι όμως θολούρα). Αν το ελαιόλαδο είναι πολύ διάφανο, με αδυνατισμένη πυκνότητα και χρώμα που μοιάζει σαν να έχει ανακατευτεί με νερό, τότε κατά πάσα πιθανότητα είτε είναι παλιό είτε έχει εκτεθεί στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες και είναι οξειδωμένο.
Παρθένο Ελαιόλαδο: Οι Τύποι που Πρέπει να Γνωρίζετε
Κατά την τυποποίηση του ελαιόλαδου διαπιστώνεται και ο τύπος του. Το παρθένο ελαιόλαδο διακρίνεται σε τέσσερις τύπους: εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, παρθένο, κοινό παρθένο και μειονεκτικό ή λαμπάντε. Όλοι οι τύποι αφορούν το παρθένο ελαιόλαδο, όμως διαφέρουν ως προς την οξύτητα, αφού στην υψηλή ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου η οξύτητα είναι χαμηλή και αυξάνεται όσο η ποιότητα (αλλά και η τιμή φυσικά) μειώνεται. Η οξύτητα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η συγκομιδή του καρπού, η αποθήκευση και το στάδιο ωρίμανσης. Δεν είναι βλαβερή, όμως δίνει μια τσουχτερή, δυσάρεστη γεύση στο λάδι και συμβάλλει στην ταχύτερη και ευκολότερη αλλοίωσή του.
Εξευγενισμένο Ελαιόλαδο: Τι Πρέπει να Προσέξετε
Όταν διαλέγετε ελαιόλαδο, θα πρέπει να προσέξετε και μήπως πρόκειται για μείγμα εξευγενισμένου με παρθένο ελαιόλαδο, κάτι που θα σας κάνει εντύπωση αμέσως και λόγω της σαφώς χαμηλότερης τιμής του. Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο παράγεται από κακής ποιότητας ή χαλασμένες ελιές, στις οποίες, αφού συμπιεστούν, προστίθεται καυστικό νάτριο και άλλες ουσίες, για να απομακρυνθούν οι δυσάρεστες οσμές και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα. Στη συνέχεια, με συνεχείς διηθήσεις , διυλίσεις, πλύσιμο και μεταγγίσεις αφαιρούνται οι παραπάνω ουσίες και το λάδι αυτό αναμειγνύεται με παρθένο ελαιόλαδο.