Το ελαιόλαδο, το κυρίαρχο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, είναι κάτι παραπάνω από ένα νόστιμο λάδι που δίνει υπέροχη γεύση και άρωμα στο φαγητό. Είναι ένας θησαυρός θρεπτικών στοιχείων που αποδεδειγμένα έχουν εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία μας.
Πώς, όμως, μπορούν να διατηρηθούν η γεύση, το άρωμα και τα θρεπτικά στοιχεία του ελαιόλαδου αναλλοίωτα για καιρό, ώστε να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μας;
Η τυποποίηση και εμφιάλωση ελαιόλαδου παίζουν σε αυτό τον πιο σημαντικό ρόλο.
Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τυποποίηση ελαιόλαδου, ποιες είναι οι προδιαγραφές για τη συσκευασία του και πώς θα εξασφαλίσετε τη μέγιστη ποιότητα και ασφάλεια.
Γιατί πρέπει να γίνεται εμφιάλωση ελαιόλαδου
Οι κύριοι λόγοι έχουν να κάνουν με τη διατήρηση της ποιότητας και τη συμμόρφωση με τον νόμο.
Συγκεκριμένα, η εμφιάλωση ελαιόλαδου προσφέρει:
- Διατήρηση των βασικών στοιχείων του ελαιόλαδου: Η γεύση, το άρωμα και τα συστατικά του δεν αλλοιώνονται χάρη στη συσκευασία ελαιόλαδου, καθώς δεν έρχονται σε επαφή με το φως και το οξυγόνο που προκαλούν οξείδωση.
- Τυποποίηση ελαιόλαδου και προώθησή του στην αγορά: Το ελαιόλαδο τυποποιείται ανάλογα με το είδος του (έξτρα παρθένο, παρθένο, κοινό παρθένο κλπ.), καθώς αυτό απαιτείται για την κυκλοφορία του στην αγορά με βάση τη νομοθεσία για την εμφιάλωση ελαιόλαδου. Η συσκευασία ελαιόλαδου μετατρέπει το χύμα προϊόν σε προϊόν έτοιμο για να κυκλοφορήσει στα καταστήματα.
- Ταυτότητα του προϊόντος: Στη συσκευασία ελαιόλαδου μπορούν να αναφερθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που του δίνουν ταυτότητα με βάση τις νομικές προδιαγραφές για την εμφιάλωση ελαιόλαδου (προμηθευτής, ημερομηνία εμφιάλωσης, ποσότητα, βάρος κλπ.), αλλά και με βάση την ταυτότητα του brand για την καλύτερη προώθησή του.
Πώς γίνεται η εμφιάλωση ελαιόλαδου;
Γίνεται σε εμφιαλωτήριο ελαιόλαδου, όπου υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μηχανήματα και ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία.
Τα μηχανήματα για εμφιάλωση λαδιού είναι τα ακόλουθα:
• Ζυγιστικά, ογκομετρικά και γεμιστικά μηχανήματα: Τα κυριότερα μηχανήματα για εμφιάλωση ελαιόλαδου είναι αυτά που μετρούν τον όγκο και το βάρος του και στη συνέχεια γεμίζουν με την απαραίτητη ποσότητα την κάθε συσκευασία μέσω ειδικών κεφαλών.
• Κλειστικά - πωματιστικά μηχανήματα: Το κλείσιμο των μπουκαλιών γίνεται με πωματιστικά μηχανήματα και υπάρχει δυνατότητα το πώμα να είναι διαφορετικό ανάλογα με τον τύπο της συσκευασίας.
• Ετικετέζες: Η ετικετέζα εκτυπώνει την ετικέτα που φέρει τα απαραίτητα στοιχεία του ελαιόλαδου σύμφωνα με τη νομοθεσία και τους στόχους της επιχείρησης. Η ετικέτα επικολλάται αυτόματα στη συσκευασία, η οποία έτσι ολοκληρώνεται. Δείτε και την αυτόματη ετικετέζα.
Το εμφιαλωτήριο λαδιού αναλαμβάνει όλα τα στάδια της συσκευασίας του ελαιόλαδου, ώστε παραλαμβάνοντας το χύμα ελαιόλαδο να το παραδίδει έπειτα συσκευασμένο και τυποποιημένο.
Δείτε όλα τα μηχανήματα συσκευασίας ελαιόλαδου κορυφαίων brands από την Emmetron Systems που συνοδεύονται από παγκόσμια εργοστασιακή εγγύηση καλής λειτουργίας και διαθέτουν τις υψηλότερες προδιαγραφές ως προς την ανθεκτικότητα και την αποδοτικότητά τους.