Παρόλο που η τυποποίηση του ελαιόλαδου είναι πλέον υποχρεωτική στην Ελλάδα και μπορεί να διασφαλίσει τη διατήρησή του και μια καθορισμένη ποιότητα σε όποιο ελαιόλαδο και αν αγοράζουμε από οποιοδήποτε σημείο, δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που προτιμούν το χύμα ελαιόλαδο. Αφενός είναι η χαμηλότερη τιμή του και αφετέρου η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη που έχουμε στο γνωστό μας από το χωριό σε σχέση με τον παραγωγό του τυποποιημένου ελαιόλαδου.
Δείτε περισσότερα σχετικά με την συσκευασία και τυποποίηση ελαιολάδου
Οι Κίνδυνοι της Αγοράς Χύμα Ελαιόλαδου
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά χύμα ελαιόλαδου ενέχει πολλούς κινδύνους, οι οποίοι σχετίζονται με την ποιότητα του τελικού προϊόντος και τη σύστασή του, την οποία, εφόσον δεν έχει προηγηθεί τυποποίηση ελαιόλαδου, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και απλά επαφιόμαστε στο λόγο που μας δίνει ο παραγωγός. Ωστόσο, ακόμα και αν είμαστε απόλυτα σίγουροι για το λάδι που αγοράσαμε, κίνδυνοι υπάρχουν και από την αποθήκευση του ελαιόλαδου στο σπίτι μας. Με λίγα λόγια, ακόμα και αν έχουμε εξασφαλίσει ότι το λάδι που αγοράσαμε είναι εξαιρετικό, πρέπει να βρούμε τρόπο να το αποθηκεύσουμε σωστά, ώστε αυτό να παραμείνει αναλλοίωτο. Εφόσον δεν υπάρχει πιστοποιημένη συσκευασία ελαιόλαδου, η οποία να έχει γίνει με αξιόπιστα μηχανήματα συσκευασίας που θα εγγυώνται την ποιοτική διασφάλισή του, όπως στο τυποποιημένο ελαιόλαδο, τότε πρέπει μόνοι μας να αναλάβουμε το δύσκολο έργο της σωστής διατήρησής του, με δεδομένο μάλιστα ότι συνήθως το αγοράζουμε σε μεγάλες ποσότητες, ώστε να μας βγάλει όλη τη χρονιά. Αφού, λοιπόν, αγοράσουμε τον περίφημο τενεκέ από το χωριό, πώς πρέπει να φερθούμε στο πολύτιμο λάδι μας και πού να το βάλουμε;
Σωστή Συσκευασία για τη Διατήρηση του Ελαιόλαδου
Ποια είναι τα προτεινόμενα δοχεία για αποθήκευση λαδιού, ώστε να διατηρήσει τη γεύση, την υφή, την μυρωδιά αλλά και τα θρεπτικά του στοιχεία; Σε καμία περίπτωση μην αποθηκεύετε το ελαιόλαδο σε πιθάρια ή σιδερένια βαρέλια. Τα πρώτα έχουν πόρους που επιτρέπουν στο οξυγόνο να εισέλθει και το οξυγόνο είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες οξείδωσης, δηλαδή αλλοίωσης του ελαιόλαδου. Στα δεύτερα ο σίδηρος από το τοίχωμα του βαρελιού έχει καταλυτική επίδραση στο λάδι, αφού του δίνει μια άσχημη μεταλλική γεύση και φυσικά το οξειδώνει σε μεγάλο και συχνά επικίνδυνο βαθμό. Έτσι, συστήνεται να το αποθηκεύετε σε ανοξείδωτα δοχεία με βρύση στην άκρη, ώστε να μπορείτε εύκολα και άνετα να παίρνετε από αυτά την ποσότητα που θέλετε. Για μικρές ποσότητες που θα καταναλωθούν εντός έξι μηνών, μπορείτε να το αποθηκεύετε και σε γυάλινα μπουκάλια. Καλό είναι όμως να αποφύγετε την αποθήκευση λαδιού σε πλαστικό, Η αποθήκευση ελαιόλαδου σε πλαστικό δεν συνιστάται, καθώς το πλαστικό είναι πορώδες και μπορεί να απορροφήσει χημικές ουσίες από το λάδι, αλλοιώνοντας τη γεύση και μειώνοντας την ποιότητά του. Επίσης, το λάδι μπορεί να αντιδράσει με τα χημικά συστατικά του πλαστικού, παράγοντας επιβλαβείς ουσίες, ιδιαίτερα αν το πλαστικό δεν είναι κατάλληλο για τρόφιμα. Επιπλέον, το πλαστικό δεν προσφέρει επαρκή προστασία από το φως και το οξυγόνο, που είναι κύριοι παράγοντες οξείδωσης και αλλοίωσης του ελαιόλαδου.
Ιδανικό Μέρος Αποθήκευσης Ελαιόλαδου
Ένας άλλο σημαντικός παράγοντας διατήρησης του λαδιού είναι το μέρος, στο οποίο θα το αποθηκεύσετε. Το μέρος αυτό πρέπει να έχει δύο χαρακτηριστικά. Να είναι σκοτεινό και να έχει θερμοκρασία μεταξύ 10 και 17 βαθμών Κελσίου. Τόσο η έκθεση στο φως όσο και η υψηλή θερμοκρασία οξειδώνουν το ελαιόλαδο. Το καταλληλότερο σημείο είναι μια αποθήκη χωρίς υγρασία. Στην αποθήκη, όμως, θα πρέπει να φροντίσετε να μην υπάρχουν άλλες έντονες μυρωδιές από άλλα τρόφιμα, όπως κρεμμύδι ή σκόρδο, ή ακόμα χειρότερα χημικά, όπως κάρβουνο ή πετρέλαιο. Το ελαιόλαδο ρουφάει σα σφουγγάρι τις μυρωδιές του περιβάλλοντος χώρου, με αποτέλεσμα να αποκτήσει δυσάρεστες οσμές.
Πόσο κρατάει το λάδι σε τενεκέ
Το ελαιόλαδο σε τενεκέ μπορεί να διατηρηθεί για περίπου 12 έως 18 μήνες, αρκεί να αποθηκεύεται σωστά, και εάν αναρωτιέστε αν χαλαει το λάδι στον τενεκέ, η απάντηση είναι οτι χαλάει μετά από ένα χρονικό διάστημα. Για να παραμείνει φρέσκο και αναλλοίωτο, είναι σημαντικό να διατηρείται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος και να τηρεί όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Έτσι, με τις κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης, η διάρκεια ζωής του μπορεί να φτάσει το μέγιστο διάστημα των 18 μηνών.