Η βιομηχανία ελαιόλαδου είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους στη χώρα μας και σε αυτή διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο η τυποποίηση. Η συσκευασία ελαιόλαδου αποτελεί ένα από τα πιο καθοριστικά στάδια που επηρεάζουν την ποιότητα και τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών του. Η εμφιάλωση και τυποποίηση λαδιού είναι απαραίτητη, έτσι ώστε αυτό να διαφυλαχθεί και να διατηρήσει το χρώμα, τη γεύση, την υφή και τη μυρωδιά του αναλλοίωτα με το πέρασμα του χρόνου.

Άλλωστε, η υγρασία, η ζέστη, η έκθεση στο φως και το οξυγόνο είναι οι κυριότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες, οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό το ελαιόλαδο να εμφιαλωθεί σε τυποποιητήριο όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την παραγωγή του στο ελαιοτριβείο.

Η συσκευασία και τυποποίηση ελαιόλαδου, όμως, δεν έχουν μόνο το όφελος της διασφάλισης και της ποιότητας αυτού του πολύτιμου αγαθού. Είναι και ο μοναδικός τρόπος, έτσι ώστε αυτό να κυκλοφορήσει στην αγορά νόμιμα και να προωθηθεί στον καταναλωτή με ασφάλεια.

Υπάρχει ειδική νομοθεσία για την τυποποίηση ελαιόλαδου, η οποία καθορίζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θεσπίζει τους τύπους του ελαιόλαδου (εξαιρετικό παρθένο, παρθένο, κοινό παρθένο και μειονεκτικό ή λαμπάντε) με βάση την οξύτητά του. Επιπλέον, σύμφωνα με τη νομοθεσία η συσκευασία του ελαιολάδου πρέπει να περιλαμβάνει ειδικές σημάνσεις, όπως η ημερομηνία λήξης, ο παραγωγός, τα θρεπτικά στοιχεία, τα στοιχεία του τυποποιητή και η ημερομηνία λήξης.

Συσκευασία και τυποποίηση ελαιολάδου
Διαδικασία για την εμφιάλωση ελαιόλαδου

Διαδικασία για την εμφιάλωση ελαιόλαδου

Η διαδικασία για την τυποποίηση ελαιόλαδου ξεκινάει από την εμφιάλωσή του, η οποία πραγματοποιείται με αυτόματα ή ημιαυτόματα μηχανήματα που εγγυώνται τη μέγιστη διασφάλιση ποιότητας σε κάθε στάδιο.

Το τυποποιητήριο ελαιόλαδου διαθέτει ζυγιστικά, γεμιστικά και κλειστικά μηχανήματα, τα οποία συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους και δημιουργούν το τελικό αποτέλεσμα που φτάνει στα ράφια των καταστημάτων και στον τελικό καταναλωτή.

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω πώς ακριβώς γίνεται η διαδικασία και τι χρειάζεται για την τυποποίηση ελαιόλαδου.

 1. Αρχικά, το προϊόν αποθηκεύεται σε δεξαμενές ελαιόλαδου, όπου στη συνέχεια φιλτράρεται από φίλτρο πλακών 4040 με 40 πλάκες ή από φίλτρο γης διατόμων ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της συσκευασίας.
 2. Βασικό στάδιο στην τυποποίηση λαδιού είναι και η επιλογή του κατάλληλου περιέκτη. Στο ελαιόλαδο η συσκευασία παίζει ρόλο τόσο για τη διατήρηση των συστατικών του όσο και για την παρουσίαση και εμπορία του στο ευρύ κοινό. Οι συσκευασίες ελαιόλαδου είναι γυάλινες (στρογγυλές ή τετράγωνες), πλαστικές ή ντενεκές.
 3. Στην εμφιάλωση λαδιού τα γεμιστικά μηχανήματα γεμίζουν το προβλεπόμενο δοχείο, συνεργαζόμενα με ογκομετρικά και ζυγιστικά δοσομετρικά, έτσι ώστε να υπολογίζεται με ακρίβεια η δόση για κάθε δοχείο.
 4. Η συσκευασία του λαδιού ολοκληρώνεται με το κλείσιμό της, με κλειστικά μηχανήματα, όπως τα βιδωτικά και τα πωματιστικά ανάλογα με το είδος του καπακιού που επιθυμεί ο παραγωγός. Πρόκειται για μια επιλογή όχι μόνο αισθητικής φύσης, ανάλογα και με το σχήμα και το είδος του περιέκτη, αλλά και λειτουργικής φύσης, κυρίως όταν υπάρχουν ειδικές συνθήκες μεταφοράς, όπως για παράδειγμα στη συσκευασία λαδιού για αεροπλάνο, όπου η στεγανότητα είναι πρωταρχικό μέλημα.
 5. Ακολουθεί η σήμανση, η οποία αποτελεί πρωταγωνιστή στην τυποποίηση ελαιολάδου και γίνεται από τις ετικετέζες. Η ετικετέζα έχει την δυνατότητα να επικολλήσει 1 ή 2 ετικέτες, μπρος πίσω ή μία μεγάλη περιμετρική wrap around. Η απόσταση μεταξύ τους έχει πλήρη συμμετρία, εφόσον υπάρχει PLC. Στα τετράγωνα δοχεία η διαδικασία είναι ανάλογη με μία η δύο ετικέτες.

Επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού για τυποποιητήρια ελαιόλαδου

Το να επιλέξετε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την επιχείρησή σας είναι ένας από τους κρισιμότερους παράγοντες μαζί με την άδεια για τυποποίηση ελαιόλαδου. Και αυτό επειδή το ποια μηχανήματα θα χρησιμοποιείτε, επηρεάζει καθοριστικά τη λειτουργία της επιχείρησης και το τελικό κόστος της συσκευασίας ελαιόλαδου.

Όταν πρόκειται για μικρή μονάδα τυποποίησης ελαιόλαδου, τότε ενδείκνυται ημιαυτόματος εξοπλισμός που θα περιλαμβάνει εμφιαλωτήριο λαδιού και ετικετέζα. Πιο συγκεκριμένα, ο εξοπλισμός αυτός θα περιλαμβάνει:

 • Ζυγιστικό γεμιστικό ελαιολάδου, ογκομετρικό γεμιστικό ή γεμιστικό στάθμης, εφόσον τα δοχεία θα είναι μόνο γυάλινα.
 • Βιδωτικό για γυάλινα δοχεία, ταπωτικό για ντενεκέδες η για πλαστικά ταπωτά.
 • Ετικετέζα για στρογγυλά ή τετράγωνα δοχεία, για κανονικές ή διάφανες ετικέτες.
 • Inkjet για την αυτόματη εκτύπωση ημερομηνίας, συσκευασίας/λήξης lot number κλπ.
 • Φίλτρο πλακών για ελαιόλαδο 20×20 20 ή 40 πλακών.
 • Δεξαμενές ελαιολάδου.

Από την άλλη, αν μιλάμε για ένα συσκευαστήριο ελαιόλαδου, όπου απαιτείται να συσκευαστούν αρκετοί τόνοι ημερησίως, τότε ενδείκνυται εξοπλισμός για αυτόματη γραμμή συσκευασίας ελαιόλαδου, η οποία διευκολύνει σημαντικά κάθε εργασία και μειώνει τις τιμές για την τυποποίηση ελαιόλαδου.

Μια τέτοια γραμμή έχει δυναμική για 1 ή 2 τόνους ανά ώρα. Όταν ο τυποποιητής έχει να διαχειρηστεί πληθώρα περιεκτών, η ευθύγραμμη ογκομετρική γεμιστική θεωρείται η καλύτερη επιλογή, αφού μπορεί να συσκευάζει όλους του πιθανούς περιέκτες από 100 ml-5 λίτρα χωρίς να απαιτούνται αλλαγές ή αστερίες.

Δείτε όλες τις επιλογές που έχετε για μηχανήματα συσκευασίας και τυποποίηση ελαιολάδου αλλά και γεμιστικά, από την EMMETRON και επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας βοηθήσουμε, ώστε να επιλέξετε το μηχάνημα που θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες της επιχείρησής σας, με έμφαση στην ποιότητα, την υψηλή λειτουργικότητα και την ανθεκτικότητα.

Επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού για τυποποιητήρια ελαιόλαδου

Πιο συγκεκριμένα:

 1. Ζυγιστικό γεμιστικό  ελαιολάδου, ογκομετρικό γεμιστικό ή γεμιστικό στάθμης εφόσον τα δοχεία θα είναι μόνο γυάλινα.
 2. Βιδωτικό για γυάλινα δοχεία, ταπωτικό για ντενεκέδες η για πλαστικά ταπωτά.
 3. Ετικετέζα για στρογγυλά ή τετράγωνα δοχεία, για κανονικές ή διάφανες ετικέτες.
 4. inkjet για την αυτόματη εκτύπωση ημερομηνίας, συσκ./λήξης lot number κλπ.
 5. Φίλτρο πλακών για ελαιόλαδο 20×20 20 ή 40 πλακών.
 6. Δεξαμενές ελαιολάδου.

Για την συσκευασία ελαιολάδου όπου απαιτείται να συσκευαστούν αρκετοί τόνοι ημερησίως, τότε ενδείκνυται εξοπλισμός για αυτόματη γραμμή συσκευασίας ελαιόλαδου.

Μια τέτοια γραμμή συσκευασίας ελαιόλαδου έχει δυναμική για 1 ή 2 τόνους ανά ώρα.

Όταν ο τυποποιητής έχει να διαχειρηστεί πληθώρα περιεκτών, η ευθύγραμμη ογκομετρική γεμιστική θεωρείται η καλύτερη επιλογή, αφού μπορεί να συσκευάζει όλους του πιθανούς περιέκτες από 100 ml-5 lt χωρίς να απαιτούνται αλλαγές η αστερίες.