Αφού οι τυποποιητές παραλαμβάνουν το ελαιόλαδο από τα ελαιοτριβεία και το αποθηκεύουν σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

Συνήθως το αφήνουν να κατακάτσει ώστε να γίνει πιο εύκολα το φιλτράρισμα. Έπειτα, φιλτράρουν το ελαιόλαδο από φίλτρο πλακών 4040 με 40 πλάκες ή από φίλτρο γης διατόμων ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της συσκευασίας.

Η διαδικασία τυποποίησης περιλαμβάνει το γέμισμα του δοχείου, το βίδωμα του καπακιού, την θερμοσυρίκνωση του καψύλλιού και τέλος της επικόλληση της ετικέτας.

Οι περιέκτες που χρησιμοποιούνται για την συσκευασία ελαιολάδου είναι κυρίως γυαλί στρογγυλό ή τετράγωνο, πλαστικό και ντενεκέ από 100 ml – έως 5 λίτρα.

Η ετικετέζα έχει την δυνατότητα να επικολλήσει 1 ή 2 ετικέτες, μπρός πίσω η μία μεγάλη περιμετρική wrap around. Η απόσταση μεταξύ τους  θα έχει πλήρη συμμετρία εφόσον υπάρχει PLC.

Στα τετράγωνα η διαδικασία είναι ανάλογη με μία η δύο ετικέτες.

 Από το 2018 που άλλαξε η νομοθεσία για την εστίαση,  οι βασικοί περιέκτες για την συσκευασία ελαιολάδου που χρησιμοποιούνται είναι  μινιατούρες των 20, 30, 50, 60 και 100 ml.

Τα ελαιοτριβεία συσκευάζουν και γεμίζουν σε ντενεκές, λαδούσες-λαδίκες 17 -25 kg.

Για τους νέους τυποποιητές όπου οι έχουν να συσκευάσουν μικρή δυναμικότητα, ενδείκνυται ημιαυτόματος εξοπλισμός για την συσκευασία ελαιολάδου.

γεμιστικό για υγρα

Πιο συγκεκριμένα:

  1. ζυγιστικό γεμιστικό  ελαιολάδου, ογκομετρικό γεμιστικό ή γεμιστικό στάθμης εφόσον τα δοχεία θα είναι μόνο γυάλινα.
  2. Βιδωτικό για γυάλινα δοχεία, ταπωτικό για ντενεκέδες η για πλαστικά ταπωτά.
  3. Ετικετέζα για στρογγυλά ή τετράγωνα δοχεία, για κανονικές ή διάφανες ετικέτες.
  4. inkjet για την αυτόματη εκτύπωση ημερομηνίας, συσκ./λήξης lot number κλπ.
  5. Φίλτρο πλακών για ελαιόλαδο 20×20 20 ή 40 πλακών.
  6. Δεξαμενές ελαιολάδου.

Για την συσκευασία ελαιολάδου όπου απαιτείται να συσκευαστούν αρκετοί τόνοι ημερησίως, τότε ενδείκνυται εξοπλισμός για αυτόματη γραμμή συσκευασίας ελαιόλαδου.

Μια τέτοια γραμμή συσκευασίας ελαιόλαδου έχει δυναμική για 1ή 2 τόνους ανά ώρα.

Όταν ο τυποποιητής έχει να διαχειρηστεί πληθώρα περιεκτών, η ευθύγραμμη ογκομετρική γεμιστική θεωρείται η καλύτερη επιλογή, αφού μπορεί να συσκευάζει όλους του πιθανούς περιέκτες από 100 ml-5 lt χωρίς να απαιτούνται αλλαγές η αστερίες.